Med Hjerte For Arendal
Min rolle i Med Hjerte For Arendal-nettverket
I 2013 fikk jeg oppdraget med å lede oppbyggingen av et nasjonalt pilotprosjekt, som leder av Samarbeidsrådet i Med Hjerte For Arendal. Jeg fikk jobben som fast leder av dette nettverket fra 1. januar 2017, og har arbeider gjennom lokal mobilisering, deltakelse fra sivilsamfunnet og samskaping med mange aktører i kommunen, lag og organisasjoner og forskningsfeltet for å utvikle en bærekraftig metode og modell for velferd og lokal utvikling.
Pilotprosjektet «Med Hjerte for Arendal -et godt sted å bo for alle».
Bakgrunn og Målsetting
Hovedmålet til Med Hjerte for Arendal (MHFA) har gjennom prosjektperioden vært å utvikle en bærekraftig modell for medborgerskap og velferd gjennom et nytt samspill mellom ideell, sektor, frivillige organisasjoner, næringsliv og offentlig sektor. Gjennom daglig nettverksarbeid på kryss og tvers, med lag, foreninger og organisasjoner i Arendal, direkte deltakelse, og gjennom medvirkning og det å være støttespiller til ulike prosjekt, har ett av målene vært å redusere ensomhet ved å knytte personer til aktiviteter og sosiale nettverk, gjerne på tvers av generasjonene. Se; Stortingsmelding 29 (2012-2013) Morgendagens omsorg, boks 4.6 om Med Hjerte For Arendal.
Et aktivt MEDBORGERSKAP gjennom aktiv deltagelse, medskaping, samskaping og stedsskaping, er sentralt i nettverkets satsing. Prosjektet er nært knyttet opp til utviklingen av kommunen og satsingen på Arendal 2023 som representerer planene for den fysiske utviklingen av kommunen frem mot 300-års jubileet for Arendal kommune, men også arbeidet med å skape gode bomiljø og et inkluderende og samskapende Arendal, og utarbeidelsen av Sivilsamfunnsstrategi som ble vedtatt i bystyret høsten 2018, og arbeidet med en ny samfunnsplan for Arendal. Med Hjerte For Arendal har også bidratt aktivt i Levende Lokaler prosjektet gjennom innsats fra mange aktører.
Beskrivelse av utfordringer som dannet utgangspunkt for prosjektet
Økte velferdsutfordringer, spesielt i Arendal, som har kommet dårlig ut på mange velferdsundersøkelser, har krevd en mer helhetlig innsats og et større mangfold av bidragsytere for å endre og bedre denne situasjonen. De første samarbeidspartnerne inngikk en intensjonsavtale som resulterte i prosjektet «Med hjerte for Arendal – et godt sted å bo for alle». Med Hjerte for Arendal(MHFA) ble etablert som samarbeidsprosjekt i 2012, mellom Arendal kommune, KS-Agder og 5 ideelle organisasjoner; Kirkens Bymisjon, Røde Kors, Nasjonalforeningen for folkehelsen, T5/Blå Kors, Frelsesarmeen.
Intensjonsavtalens hensikt var i oppstarten å se på mulighetene for å virkeliggjøredet NOU 2011.11 «Innovasjon i Omsorg» kaller for «Den andresamhandlingsreformen». I denne perioden ble det gjort en grundig kartlegging for åavdekke sentrale humanitære behov i Arendal kommune og vurdertorganisasjonenes muligheter og kompetanse.
I arbeidet med å utarbeide Prosjektbeskrivelsen til hovedprosjektet, vargrunnprinsippene mer inspirert av et helsefremmende perspektiv, ennsykdomsorientert, basert på offentlige utredninger og lover som blant annet NOU1998:18 «Det er bruk for alle», Stortingsmelding nr. 16 (2002 – 2003) «Resept for etsunnere Norge», Stortingsmelding nr. 39 (2006- 2007) «Frivillighet for alle»,Folkehelseloven (2011) «Helse i alt vi gjør» og Samhandlings- reformen – helt frem til innspillene i forbindelse med den nye Folkehelsemeldingen 2013.
Dette samarbeidet har utviklet seg til et organisk klyngenettverk med over 100 lag- og organisasjoner, fire frivilligsentraler, Innvandrerråd, Arendal kulturforum, Arendal næringsforening, Idrettskrets osv.Nettverket er siden 1.januar 2017 fast etablert og daglig ledelse, kontor og basisdrift er finansiert av Arendal Kommune, basert på et bystyrevedtak høsten 2018, om videreføring av Med Hjerte for Arendal- samarbeidet.
Det overordnete målet har vært å styrkesosialinkludering gjennom deling av kunnskap og etablering av inkluderende møteplasser og aktiviteter, for å skapetiltakmotensomhet, fremme folkehelse, og forebygge fattigdom og marginalisering, gjennom medvirkning og samspill påtversav generasjonene.
Modellutvikling for samarbeid
Modellen i Med Hjerte For Arendal- nettverket er blant annet videreutviklet på bakgrunn av systematisk innhenting av erfaringer fra MHFA og andre kontekster i samarbeid med Agderforskning, Trøndelag Forskning og Utvikling og Marselisborg Centeret i Danmark.
En overordnet tilnærming, som vi ønsker skal gjenkjennes i alle tiltak og aktiviteter for prosjektet, er som nevnt at fokus er rettet mot hele mennesket og ikke symptomer og sykdommer. For å realisere målsetningene i prosjektet har det vært lagt til grunn et Penta Helix partnerskap mellom offentlig, frivillig og privat sektor samt medborgere, ildsjeler og akademia.
Les forskningsrapporten fra prosjektperioden her.
Publisert artikkel fra prosjektet ved Eugene Guribye: Co-creation of Linking Social Capital in ‘Municipality 3.0’