Offentlig PhD-prosjekt

Bydelsrommet


Krøgenes Lokalsenter og områdene rundt

Krøgenes ligger i et forstadsområde i Arendal. I 2015 startet Arendals kommune et 3-årig område- og transportplanprosjekt sammen med Øst-Agder fylke og kommunene Froland, Grimstad og Tvedestrand. Et høringsutkast for regionområdet og transportplan for Arendal-regionen, inkludert et utkast til en bypakke, ble presentert for kommunene i 2018. Utkastet anbefaler et fremtidig utviklingsmønster i byregionen basert på en kompakt by- strategi, med en utvikling hovedsakelig rundt de viktigste offentlige transport-aksene i byene. Parallelt med dette arbeidet startet Arendal kommune revisjonen av den kommunale areaplanen, hvor den samme strategien ble tatt i betraktning i planleggingsprogrammet. Arealplanen for Arendal ble endelig vedtatt 24. mai 2019.

Kommunen forbereder også en kommunedelplan for ett av bysentrumområdene; sentrum av Krøgenes. Den strategiske tilnærmingen går ut på å foreslå en betydelig urbanisering med bygging av boliger, næringslokaler og serviceområder, med høy tetthet, basert på et gatemønsterprogram. Prinsipper som «Nærhetsbyen» fra Kommunalplanens arealdel og 10-minuttersbyen, eller «Gå-byen», vil danne grunnlag for utviklingen av Krøgenes området – et sted som først og fremst har nærings- og kjøpesenterfunksjoner i dag. Målet er å utvikle et lokalsenter og lokalt sentrum med urbane kvaliteter basert på bærekraftmålene. I forbindelse med disse planleggingsprosessene har kommunen i samarbeid med nettverket «Med Hjerte For Arendal» ønsker om å igangsette en mobiliseringsprosess med tanke på å sikre aktiv deltakelse fra sivilsamfunnet, bedrifts- og kulturaktører i området, for å gi muligheten for innbyggerne til å være med og utvikle stedskvalitet, møteplasser, gode offentlige funksjoner og gode boliger.

Dette området er ikke i utgangspunktet en del av et nasjonalt prosjekt, men er i dialog med Pådriv Oslo om et mulig nettverkssamarbeid. Det ser ut til å være en stedsutvikling som hittil har vært blind for konteksten og landskapet som omgir området. Krøgenes har ikke integrerte funksjoner som nye boliger, skoler, barnehager eller felles møteplass eller samfunnshus, i det sentrale utviklingsområdet. Dette skyldes delvis at det sentrale området har forretnings- og industrifunksjoner som formål. Krøgenes er et eksempel på en bilbasert utvikling, med tilkoblingsveier og en bro som fører ut til Raet nasjonalpark på Tromøy.

I tillegg til Krøgenes er arbeidet med det nye utviklingsområdet på Vindholmen med «Bryggebyen» utviklingsprosjekt startet i regi av Fossekompaniet. Dette området og omkringliggende og eksisterende nabolag til Krøgenes vil også være en del av analysen. Jeg vil også se på forbindelsen til området øst for Krøgenes, Saltrød, hvor kommunen planlegger å styrke områdets lokale senterfunksjoner. Et nytt pilotprosjekt er under utvikling her. Bystyret har besluttet å lokalisere en multifunksjonell bygning for eldre, barnehage / barnehage og helseinstitusjoner og tjenester i dette området.

De overordnede forskningsspørsmålene vil bli adressert, og intervjuer, dokumentanalyse og detaljert gjennomlesning av relevante prosjekt og planleggingsdokumenter vil bli foretatt og analysert. Jeg vil se på hvordan nye metoder eller tilnærminger som brukes i forbindelse med prosessene i sentrums-caset, kan bidra til å mobilisere ressursene og interessene for dette området, og skape en felles visjon for videreutvikling, bygget på lokal kunnskap og stedsfortellinger, og bred deltakelse fra et mangfold av aktører. «Folketråkk», «Barnetråkk», «Folk møter folk», og «Draume-Lab» er metoder for datainnsamling og integrasjon som vurderes testet for å svare på forskningsspørsmålene og analysere utfallet av denne prosessen. Andre tilnærminger og metoder som for eksempel Pådriv, kan også bli testet. Spesielt digitale verktøy og nye måter å organisere ledelsen av prosessen på vil være relevant, basert på analytiske perspektiv som Placemaking og samskaping som omtalt i sentrumscaset.

Rapport - Folketråkk for grønn mobilitet og sosial bærekraft:

 

Film og foto fra oppstarten av PhD-prosjektet

Film og foto fra desember 2019

Krøgenes

Vindholmen

Film og foto fra juli 2020

Krøgenes - Løkholmen